İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır. Bunlar diş doktorları tarafından steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilirler. Bu işlem sonrasında yaklaşık olarak iki-üç ay içinde implant çene kemiğine tamamen tutunur. Bu aşamalardan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine konacak protezi taşıyacak duruma gelir. Bazı durumlarda hastalara genel anestezi uygulanabilir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle implantı destekleyecek kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Bunlar olmadığı durumda ilave kemik cerrahisi uygulamalrı ile de implant yapılır ve başarı oranı çok yüksektir.
İmplant uygulamasının yapılmasının en büyük avantajı implant proteze sahip olmaktadır. Yani hastalar kaybetmiş oldukları dişlerin yerine hemen hemen aynı özellikte olan sabit dişlere sahip olunmaktadır. Kaybedilen dişler yerine yapılan doğru bir uygulama çoğu zaman kendi dişlerinizden daha iyi sonuçlar verebilir. Uzun yıllar implant dişlerin kullanımı mümkün olabilir. Ancak bunların sağlanması için implant uygulamasının uygun koşullarda yapılması gerekir. Hastalar bunlara kendi dişleri gibi bakım yapabilmekte ve sorunsuz şekilde kullanabilmektedir. Ayrıca çekilen dişin bulunduğu kemik zamanla fonksiyon görmediği için zamanla eriyecektir. Çekim sonrası yapılacak implantla kemik erimesi azalacak ve sonra da tamamen duracaktır. Bu yüzden kemiğin korunması hastanın implant sayesine elde ettiği önemli bir avantajdır.
Dental İmplantlarda Tedavi Süreci
Diş hekimliğinde implant tedavisi sonunda protezlerin tamamlanması klasik tedavilere göre daha uzun sürmektedir çünkü titanyum yapının kemikle bütünleşmesi için 2, 5 ila 4 ay, ilave olarak çene kemiğine herhangi bir müdahalede bulunulduğunda veya üst çenede sinüs boşluğunu kaldırma işlemi uygulanmışsa 6 ay kadar beklemek gerekmektedir. Ancak bu süre sonunda alınan sonuçlar oldukça yüz güldürücü ve çok daha uzun ömürlüdür.
Dental İmplantların Avantajları
Özellikle uzun yıllardır dişsiz olan hastaların mevcut protezleri kemikte değişim devam ettiğinden dolayı zamanla uyumunu kaybederek hareket etmeye, vuruklara neden olmaya başlar. İmplant üstüne yapılan protezler sabit bir temelin üstüne yapıldığı için hareket etme veya ağızdan çıkma özelliği bulunmamaktadır. Hareketli protez istemeyen veya kemiğin tutuculuğunu kaybettiği kişilerde uygulanabilir.
Dental İmplant İşleminin Uygunluğu
Kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Ancak hastalık kontrol altına alındığı takdirde implant herkese yapılabilir. Muayenede yeterli kemik saptanamazsa ek işlemlerle önce kemik altyapısı oluşturduktan sonra implantlar yerleştirilebilir.
Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde implantın düşme riski normalden 2-3 kat yüksektir.
İmplant Uygulaması Sonrası Ağrı
İmplant tedavisi sonrasında hasta, lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra diş çekimi operasyonu sonrası yaşanana benzer bir ağrı duyabilir. Ağrı yaşanması mutlak olmadığı gibi, yaşanabilecek ağrı, ağrı kesiciler vasıtasıyla dindirilebilir boyuttadır.