Sabit Protezler ( Kron-Köprü )

Sabit Protezler ( Kron-Köprü )

Sabit protezler günümüzde uygulanan protezler içinde en yaygın kullandığımız protez seçeneğidir. Ağızda bir kaç dişin eksik olduğu durumlarda komşu dişler veya implantlardan faydalanarak yaptığımız restorasyon tipleridir.

Köprü, kuron veya kaplama olarak bilinirler. Ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (küçültülmesi) veya bir dişte fazla miktarda madde kaybı olduğunda o dişin şekillendirilmesi ile laboratuarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir.

Sabit protezlerde klasik ve günümüze kadar uygulanan yöntemlerde, protez oluşturulurken altyapi olarak metallerin dayanikliliğindan, üst yapi olarak da seramiğin estetiğinden faydalanılmıştır. Bu yöntem halen kullanilir olmakla birlikte artan estetik ihtiyaçlara cevap vermek için gelişen teknolojiyle birlikte çok değişik maddelerle doğal görünüşü birebir taklit edebilen sabit protez uygulamalari da artık klinik çözümlere eklenmiştir.

Kron hangi dişlere yapılır?

Çürük veya başka bir nedenle aşiri madde kaybi olan,

Renkleşmiş ve rengi geri döndürülemeyen dişlere,

Şekil bozukluğu olan dişlere,

zayıf kanal tedavisi görmüş dişlere (dişlerin kırılmasını önlemek için),

İmplant üzerine yapılabilir.

Eksik dişlerin yerine protez yapılmazsa ne olur?

Köprü yapilmadiği taktirde hastanin komşu dişleri ve diğer çenedeki karşit dişi, çekim boşluğuna doğru hareket eder. Bu nedenle bozulan diş kapanişi çürüklere ve diş kayiplarina yol açar.
Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde dişeti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant yada köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabılır.

Diş eksikliği ve yerine protez yapılmaması sonucu ortaya çıkan diğer problemler ise, çiğneme eksikliği ile ortaya çıkan sindirim bozuklukları ve hastalıklardır. Kayıp dişin konumuna göre konuşma bozuklukları ve estetik sorunlar olarak sayabiliriz

Sabit Protezlerin Temizliği ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sabit protezler ağızda takıp çıkarılamadıkları için tıpkı daimi dişler gibi fırçalama yöntemi ile temizlenir. Fakat sabit protezlerde kullanılan maddelerin deforme olmasını önlemek adına özel protez fırçaları kullanılmalıdır. Ayrıca normal diş macunlarının içindeki kimyasallar protez maddesini etkileyebileceğinden; protez temizliğinde kullanılacak diş macunu da özel olarak imal edilmektedir. Diş protezine uygun diş fırçası ve macunu ile yemeklerin ardından yapılacak olan fırçalama işlemi, sabit protezlerin günlük temizlikleri için yeterli olmaktadır. Bunun dışında protezin uzun ömürlü olması ve oluşabilecek sorunları önceden tespit edebilmek adına düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek gerekmektedir. Rutin diş kontrollerinin ardından sabit protezin ağızda uzun süre kullanımına destek olunmuş ve protezin ömrü uzatılmış olur